Aikeissa ryhtyä remonttiin? Muista hoitaa ensin tämä asia kuntoon!

asbestikartoitus-ennen-remonttia
Asbestikartoitus voi olla pakollinen ennen remonttia.

Asbestikartoitus voi olla lakisääteinen remonttiin ryhtyvälle – miksi?

Vuodesta 2016 asti monta vanhemman asunnon remontoijaa on kohdannut yllätys, kun on käynyt ilmi, että asunnossa on Suomen lain mukaan tehtävä asbestikartoitus ennen minkäänlaisiin purkutöihin ryhtymistä. Ymmärrettävästi kartoituksesta aiheutuva lisäkustannus ei suoranaisesti ilahduta ketään, mutta on syytä muistaa, että lain säätämiselle on todellinen, hyvin painava syy: meidän jokaisen hyvinvointimme. Asbesti on myrkyllinen aine, jonka käsittelyssä on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta, ei vain oman vaan myös lähimmäisten terveyden takia. Kumpi on loppujen lopuksi tärkeämpää, raha vai oma ja muiden ihmisten henki?

Ihmeaine asbesti

Asbesti on yleisnimitys joukolle kuitumaisia silikaattimineraaleja. Koska asbestikuiduilla on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia, mm. eristävyys, lämmönkestävyys, taipuisuus, monia niistä käytettiin vuosikymmenten ajan mitä moninaisimmin eri tavoin talojen rakennusmateriaaleissa. Suomessa myös louhittiin asbestia suurissa määrissä maaperästä rakennusalan tarpeita varten. Ennen pitkää tutkimukset kuitenkin osoittivat, että asbestikuitujen hyvillä ominaisuuksilla on valitettavasti myös kääntöpuolensa: jos ihminen tulee hengittäneeksi asbestia keuhkoihinsa, kuidut tulevat käytännössä katsoen pysymään keuhkojen seinämissä koko loppuelämän ajan. Vaikka asbestin hengittäminen ei aiheuta välittömästi juuri minkäänlaisia vaivoja, ajan myötä keuhkoihin pesiytyneet asbestikuidut vähentävät keuhkojen joustavuutta ja johtavat erilaisiin terveysongelmiin, pahimmassa tapauksessa keuhkosyöpään. Sairastuminen tapahtuu yleensä vasta yli kymmenen vuoden jälkeen altistuksesta. Tästä syystä asbestin käyttö rakennusaineena kiellettiin Suomessa lopulta kokonaan vuonna 1993.

Jos siis asut ennen vuotta 1994 rakennetussa asunnossa, on hyvin mahdollista, että joka puolella ympärilläsi lymyilee asbestia. Onneksi tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olisit hitaasti mutta vääjäämättömästi kuolemassa altistuksen aiheuttamaan myrkytykseen. Asbestikuidut eivät nimittäin hypi seinistä keuhkoihimme ihan tuosta vain. Asbestille altistuminen edellyttää sitä, että ilmaan on päätynyt hienojakoista asbestipölyä. Näin voi käydä lähinnä silloin, kun asbestia sisältävät rakenteet rikkoutuvat, esimerkiksi jos päättää purkaa itse laatoituksen, jonka saumausaineena on käytetty asbestipitoista laastia, tai repii irti asbestiliimalla lattiaan kiinnitettyä muovimattoa. Ilmaan päädyttyään asbestipöly ei laskeudu ihan hetkessä, minkä takia asbestista tietämättömät ovat vaarassa altistaa itsensä asbestipölylle toistuvasti ja pitkäkestoisesti. Eikä vaara tosiaan rajoitu vain tee-se-itse-remontoijaan itseensä vaan koskee myös kaikkia lähiympäristössä olevia ihmisiä: asbestipöly voi esimerkiksi levitä ilmanvaihtokanavien kautta muihin saman rakennuksen asuntoihin.

Asbestitutkimus

Ensimmäinen askel asunnon remontissa on siis ottaa selville, löytyykö sieltä asbestia sisältäviä rakenteita. Vasta kun asbestitutkimus on tehty, tiedetään varmuudella, miten remontti voidaan toteuttaa: tuleeko siihen sisällyttää ammattilaisten suorittama asbestipurku, ja jos kyllä, millaisilla järjestelyillä tämä on toteutettava. Asuntoon on siis ensimmäiseksi kutsuttava asbestikartoittaja. Kartoittaja tekee asunnossa asbestikartoituksen eli perehtyy siellä käytettyihin rakennusmateriaaleihin. Useimmiten asbestikartoittajan täytyy turvautua asbestilaboratorion apuun ja lähettää materiaaleista kerättyjä näytteitä laboratoriossa tehtäviin jatkotutkimuksiin. Laboratoriossa näytteille tehdään asbestianalyysi eli ne tutkitaan huolellisesti mikroskoopilla asbestikuitujen varalta.

Jos asbestia löytyy, kartoitukseen kirjataan, kuinka paljon asunnossa on asbestipitoisia rakenteita sekä missä ne sijaitsevat. Jos kyseisiin rakenteisiin on suunnitellun remontin yhteydessä kajottava, ne tulee joko purkaa asbestipurkuna tai kapseloida eli tehdä vaarattomaksi peittämällä ne. Jos näytteissä ei näy asbestikuituja, asunto saa puhtaat paperit ja remontti voi alkaa saman tien.

Asbestipurku

Koska erittäin hienojakoiselta asbestipölyltä suojautuminen ei onnistu kotikonstein, asbestipurkutöitä saavat asbestilain mukaan suorittaa vain asbestipurkuluvan saaneet ammattihenkilöt. Siksi asbestipurku on tilattava asbestisaneerausyritykseltä.

Asbestipurkajat pitävät huolen siitä, että tila, jossa purkutyö tapahtuu, on eristetty kyllin hyvin ympäristöstään ja että työssä käytetyt välineet tulevat puhdistetuiksi asbestista. Purkajat huolehtivat myös purkujätteen asianmukaisesta hävittämisestä sekä siitä, että työn päätyttyä tilassa tehdään asbestimittaus. Näin varmistetaan, ettei asbestipölyä enää ole ilmassa ja että tilassa on turvallista oleskella ilman suojavarusteita.

Asbestipurkutyön jälkeen asunnon omistajan kukkaro on varmasti aiempaa kevyempi, mutta toisaalta, niin lienee myös mielikin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*