Maalämmön plussat ja miinukset

Oletko miettinyt siirtyväsi maalämpöön tai oletko rakentamassa uutta taloa ja mietit sopivaa lämmitysvaihtoehtoa? Lämmitysjärjestelmä on talosi arvokkain investointi itse rakennuksen jälkeen, joten sen huolellinen valinta on tärkeää.

Tässä artikkelissa käymme läpi maalämmön hyötyjä ja haittoja lämmitysvaihtoehtona. Toivottavasti onnistumme tekemään lämmitysvaihtoehdon valinnasta sinulle helpompaa!

Miksi valita lämmitysvaihtoehdoksi maalämpö?

Aloitetaan käsitteen määrittelyllä. Mitä maalämpö oikein on ja miten se liittyy talojen lämmitykseen?

Maalämmön idea on lämmön talteenotossa. Maalämpöä on ollut olemassa niin kauan kun aurinko on paistanut ja varastoinut lämpöä luonnon omiin lämmönvaraajiin: maaperään, kallioon ja vesistöihin.

Maalämpöpumppu on erittäin suosittu lämmitysvaihtoehto sen edullisen käytön ja huolettomuuden vuoksi. Maalämpöpumpun laitteisto on kompakti, eikä vie paljoa tilaa, minkä vuoksi se sopii useimpiin kohteisiin.

Maalämpöpumppu toimii samalla periaatteella kuin jääkaappi, mutta kylmän sijaan se pumppaa lämpöä. Lämpö kerätään putkiston avulla joko maaperästä, kalliosta tai tontin lähellä sijaitsevasta vesistöstä.

Maalämmön hyödyt

1. Taloudellisuus
Maalämmön avulla voit säästää jopa 70% lämmityskustannuksissa muihin lämmitysmuotoihin verrattuna. Maalämpö on siis erittäin taloudellinen energiamuoto. Usein säästöt alkavat heti ensimmäisestä päivästä lähtien ja investointikustannukset on maksettu nopeasti takaisin. Maalämpöön siirtyminen myös nostaa talosi arvoa.

Vanha lämmitysjärjestelmä esim. öljy, sähkövaraaja ja puukattila ovat yleensä vaihdettavissa maalämpöjärjestelmään. Investointikustannus riippuu olemassa olevan järjestelmän toiminnasta sekä keruupiirin asennuspaikasta.

2. Ympäristöystävällisyys
Maalämpö on ympäristöystävällistä ja energiatehokasta. Maalämpö on uusiutuvaa energiaa, mikä tekee siitä ympäristön kannalta erittäin hyvän vaihtoehdon talon lämmittämiseen. Lämmitykseen käytettävällä energialla voit myös viilentää talosi kesähelteillä. Maalämpö on EU-direktiivin mukaista uusiutuvaa energiaa ja erittäin tehokas aurinkoenergian käyttötapa. Valitessasi maalämmön talosi lämmitysvaihtoehdoksi teet siis palveluksen ympäristölle ja meille kaikille maapallolla eläjille.

3. Mukavuus
Tavallisesti maalämpöpumppu hoitaa itse itsensä ilman kummempia ongelmia.

Maalämmön haitat

1. Suuri alkuinvestointi
Lämpöpumppu, poraus ja asennus ovat kaikki yhdessä suuri sijoitus. Säästö tulee kuitenkin olemaan niin suuri, että säästät lämmityskustannuksissa roimasti jo heti ensimmäistä päivästä lähtien, joten alun suurta investointia ei kannata miettiä liikaa. Vaikka joutuisitkin ottamaan lainaa maalämmön alkuinvestointien takia, pääset nopeasti voiton puolelle.

2. Poraukset tai maapiirille tarvittava tila
Jotta maalämpö voidaan asentaa täytyy porata energiakaivo tai kaivaa maapiiri metrin syvyyteen. Maalämpö edellyttää siis sitä, että tonttisi maaperää voidaan porata. Kaikissa tapauksissa se ei ole mahdollista, tällöin lämmitysmuodoksi kannattaa harkita ilmalämpöä tai ilmavesilämpöä.

3. Lupa
Maalämpöjärjestelmän asentaminen vaatii luvan kunnalta, mutta usein luvan saanti on pelkkä muodollisuus.

Invertteri, on-off vai hybridimaalämpö?

Kun olet lopulta päätynyt maalämpöön talosi lämmitysvaihtoehtona, on sinun valittava millaisen lämpöpumpputekniikan haluat. Invertteri, on-off vai hybridimaalämpö?

Suurin osa nykyään käytössä olevista maalämpöpumpuista on varustettu on-off tekniikalla. Se tarkoittaa sitä, että laitteen moottori (kompressori) kytkeytyy päälle kun lämpöä tarvitaan. Se käy aina vakioteholla, kunnes lämpötila on saavutettu, minkä jälkeen kompressori pysähtyy.

Invertteritekniikalla varustettu maalämpöpumppu tuottaa tehoa rakennuksen lämmöntarpeen mukaan. Invertteri-mallissa kompressori käy pidempiä jaksoja, koska se voi säätää laitteen tehoa eri tasoille. Käytettäessä Invertteritekniikkaa, on tärkeää varmistaa, että energiakaivo on riittävän syvä.

Hybridissä voidaan käyttää useita eri lämmönlähteitä. Esim. aurinkosähköä, puulämmitystä, öljylämmitystä tai sähkölämmitystä. Tällöin halutaan säilyttää maalämmön rinnalla toinen tai useampi lämmitysmuoto. Vaihtoehtoja on lukemattomasti. Hybridiratkaisun etuna on se, että siinä voidaan hyödyntää olemassa jo olevia ja hyvin toimivia vanhoja lämmitysjärjestelmiä. Tämä on usein myös erittäin kustannustehokasta.

Oli järjestelmä mikä hyvänsä, sen keski-ikä on yleensä n. 20-30 vuotta. Tätä vanhemmissa järjestelmissä kosteusvaurioriskit ja järjestelmän rikkoontumismahdollisuudet kasvavat merkittävästi.

Jo lähes puolet uusista omakotitalon rakentajista valitsee päälämmönlähteeksi maalämmön, valitsetko sinä?

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*