Tämä unohdettu klassikko on syysruokaa parhaimillaan

kaalilaatikko

Suomen selkeästi eniten ruoanlaitossa käytetty kaalilaji on kerä- eli valkokaali ja siitä syntyy myös tämä jo klassikon asemaan noussut ruokalaji, joka tänä päivänä on kenties monessa keittiössä jäänyt kuitenkin valitettavan vähälle huomiolle. Kyseessä on tietenkin kaalilaatikko, joka hieman vanhahtavasta maineestaan huolimatta on todella helppo ja monipuolinen arkiruoka.

Kaikkia kotikokkeja inspiroidaksemme kokosimme yhteen tiiviin tietoiskun kaalilaatikosta sekä erilaisista tavoista muunnella kaalilaatikkoreseptejä omien makujen ja tottumusten pohjalta. Mikäli tämä riitti muistuttamaan kaalilaatikon olemassaolosta ja sai veden kielelle, voit siirtyä suoraan kokeilemaan vaikkapa tätä helppoa reseptiä, jolla syntyy erinomaisen maukas kaalilaatikko.

Mikäli kuitenkin kaipaat vielä hieman vakuutteluja, lue eteenpäin ja pohdi mikä olisikaan sen parempaa kuin odotella uunissa paistuvan kaalilaatikon kypsymistä samalla kun keittiöstä kantautuu jo suorastaan vietteleviä tuoksuja.

Kaalilaatikko on helppo ja edullinen ruoka

Kaalilaatikko on kenties yksi helpommista laatikkoruoista ja varmasti yksinkertaisimpia kaaliruokia. Esivalmisteluihin ei kulu aikaa muutamaa minuuttia pidempään ja kun ainekset on pilkottu, tarvitsee ne ainoastaan ruskistaa ennen uuniin laittamista. Kaali on myös raaka-aineena todella edullinen ja iso keräkaali riittääkin monesti jopa kahteen kokkailukertaan. Ja onpa kaali kaiken lisäksi myös terveellistä, joten kenties jo näiden perustelujen pohjalta voisi kaalilaatikolle antaa uuden mahdollisuuden, jos sitä ei ole tullut vuosiin maistettua.

Kaalilaatikko ei ole pelkästään syysruokaa

Kaalilaatikkoa valmistetaan monessa keittiössä juuri syksyllä, mutta aivan yhtä hyvin sen voi tehdä varhais- tai kesäkaalista. Tällöin kannattaa vain huomioida, että keväällä ja kesällä korjattu kaali pehmenee keitettäessä ja paistettaessa nopeammin kuin syys- tai talvikaalit. Lopputulokseen tai kaalilaatikon makuun ajankohdalla ei ole juurikaan vaikutusta.

Kaalilaatikko muuttuu tarpeiden mukaan

Mikäli sinulla on allergia tai noudatat jotain tiettyä ruokavaliota, on hyvä tietää että kaalilaatikkoa on verrattain helppo muokata tarpeiden ja makumieltymysten mukaan. Jättämällä riisin pois saa kaalilaatikosta vähähiilihydraattisen ja munamaito puolestaan on helppo korvata lihaliemellä. Siirappi jakaa mielipiteitä, mutta moneen reseptiin se kuuluu olennaisena osana. Mikäli haluat kuitenkin makeuden tilalle mausteisuutta, kokeile vaikkapa valkosipulilla maustettua tomaattipyreetä. Kokeilemisen arvoinen on myös kaalilaatikko, jonka viimeistelee rapean herkullinen juustokuorrutus.